Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Απάτη το κείμενο στο facebook σχετικά με τη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων - Μην το κοινοποιείτε!

Τις τελευταίες ημέρες η αρχίκη σελίδα του facebook έχει γεμίσει με ένα κείμενο που ανεβάζουν χρήστες, για να απαγορεύσουν στο facebook να χρησιμοποιήσει και να δημοσιεύσει τα προσωπικά τους δεδομένα και πληροφορίες. 
Ωστόσο, πόσο αυθεντικό είναι αυτό το κείμενο και από πόσο παλιά ''κυκλοφορεί'' στο διαδίκτυο...

Να έχουν τρομοκρατηθεί φαίνεται τις τελευταίες ώρες οι χρήστες του facebook, καθώς ανεβάζουν ένα κείμενο για να αποτρέψουν το facebook να ''τραβήξει'' στο φως ακόμα και τις συνομιλίες μας. Όμως, μάλλον δεν είναι γνώστες οι χρήστες για αυτά που αντιγράφουν και κάνουν επικόληση στο προφίλ τους.

Στην ουσία, πρόκειται για μια μετάφραση ενός post που είχε κάνει την εμφάνιση του στα Αγγλικά πριν αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με το Hoax Slayer, δεν διαθέτει καμία νομική υπόσταση ούτε αποτελεί νομικό έγγραφο, ενώ η αναδημοσίευση της δεν προστατεύει σε καμία περίπτωση την ιδιωτικότητα του χρήστη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «η αναδημοσίευση του δεν θα πετύχει τίποτα περισσότερο από το να γεμίσει τον τοίχο σας με ακόμη περισσότερο άχρηστο περιεχόμενο».

Άλλωστε, με δημοσίευμα της Lifo του 2014, το 2014, ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος έγραφε πως «από τα λίγα νομικά που μάθαμε, δεν υπάρχουν "άρθρα L.111,112 και 113", δεν υπάρχει "κώδικας πνευματικής ιδιοκτησίας" και δεν υπάρχει νόμος "UCC 1 1-308 - 308 1 έως 103 και του Καταστατικού της Ρώμης" που να προστατεύει την ιδιωτική ζωή. Στο ελληνικό δίκαιο, η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύει κάθε πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα τέχνης ή λόγου από την στιγμή που αποκτά συγκεκριμένη μορφή (ν.2121/1993) και η ιδιωτική ζωή είναι απαραβίαστη κατά το άρθρο 9 παρ. 1 εδ. β' του Συντάγματος, χωρίς να χρειάζεται να το "δηλώσει" ο ενδιαφερόμενος».

Οι Έλληνες χρήστες είχαν ξανά «μασήσει» το κείμενο που βρέθηκε να κάνει και πάλι τον γύρο του Facebook με το παρακάτω κείμενο :

Λόγω του γεγονότος ότι το Facebook έχει επιλέξει να εμπλέξει το λογισμικό που θα επιτρέψει την κλοπή των προσωπικών μου πληροφοριών, δηλώνω τα εξής: ως απάντηση στις νέες κατευθυντήριες γραμμές Facebook και σύμφωνα με τα άρθρα L.111,112 και 113 του κώδικα πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλώνω ότι τα δικαιώματά μου είναι συνδεδεμένα με όλα τα προσωπικά μου δεδομένα, που δημοσιεύθηκαν στο προφίλ μου. Για εμπορική χρήση των ανωτέρω χρειάζεται γραπτή συγκατάθεση μου ανά πάσα στιγμή. Όσοι διαβάζετε αυτό το κείμενο να το αντιγράψετε και να το επικολλήσετε στο Facebook τοίχο σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να τεθούν τα δεδομένα υπό την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Με αυτή την έκδοση, λέω στο Facebook ότι απαγορεύεται αυστηρά να αποκαλύψει, να αντιγράψει, να διανέμει, να αναμεταδώσει ή να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εναντίον μου με βάση αυτό το προφίλ ή / και του περιεχομένου του. Οι ενέργειες που αναφέρονται παραπάνω ισχύουν εξίσου για τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους αντιπροσώπους ή / και το λοιπό προσωπικό υπό την καθοδήγηση του Facebook. Το περιεχόμενο του προφίλ μου περιλαμβάνει προσωπικές πληροφορίες. Η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής μου, τιμωρείται από το νόμο (UCC 1 1-308 - 308 1 έως 103 και του Καταστατικού της Ρώμης). Το Facebook είναι πλέον μια ανοικτή οντότητα κεφαλαίου. Όλα τα μέλη καλούνται να δημοσιεύσουν μια ανακοίνωση αυτού του είδους, ή αν προτιμάτε, μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε αυτό το κείμενο 


Πηγή: DJDB.me via HoaxSlayerVasilisSotiropoulos [FB], Lifo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου